Intellectueel eigendom en technische kennis
Geplaatst op
De primaire, bekende functie van een intellectueel eigendomsrecht is om de houder ervan een concurrerend voordeel bij haar commerciële activiteiten te geven, door het voorkomen van ongeoorloofde exploitatie door derden. Met andere woorden, een concurrent mag niet aan de haal gaan met ontwikkelde techniek waar jij veel ontwikkelingskosten voor betaald hebt. In deze blog vertellen we meer over de relatie tussen intellectueel eigendom en de verspreiding van technische kennis. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf, bijvoorbeeld een merknaam registreren, neem dan contact op met www.intellectueeleigendom.be.
Leg het vast!
Wanneer een bedrijf zijn producten (of processen, enz.) door IE-rechten beschermd heeft, dan kan het niet alleen inkomsten uit directe exploitatie halen, maar ook door indirecte exploitatie door derden, via licentie contracten. Deze extra indirecte inkomsten zijn soms hoger dan de winst die het gevolg zijn van de directe exploitatie, vooral omdat ze geen bijkomende interne fabricagecapaciteiten vragen. Naast autobedrijven (of welk technische bedrijf dan ook) is het ook zeer belangrijk voor de universiteiten en het publiek onderzoekscentra, die meestal geen directe exploitatieactiviteiten hebben.
Verspreiding van technische informatie
Zelfs wanneer een bedrijf (of universiteit, enz.) niet van plan is om met haar eigen uitvindingen de boer op te gaan, kan haar personeel (onderzoekers, enz.) nog steeds gebruik maken van octrooien. Wat zijn dit? Octrooien verhandelen over technische informatie, met name over nieuwe uitvindingen, bijvoorbeeld een nieuwe motor gemaakt door Opel of een lens voor de smartphone die door Apple of Samsung ontwikkeld is. Deze gedetailleerde technische informatie is vaak nergens anders te vinden: geschat wordt dat tot 80% van de huidige technische kennis alleen te vinden in octrooidocumenten. Octrooien vormen vaak een handig middel, niet alleen om belangen te beschermen, maar ook om op een zeer nauwkeurige manier technologieën te beschrijven die het onderwerp zijn van technologieoverdracht en soortgelijke overeenkomsten (licentiëring, overdracht, enz.). Deze “technologieverpakkingen” / handelsbevorderende functie rechtvaardigt dat octrooien soms beschouwd worden als de “munteenheid” van de op kennis gebaseerde economie. Tot op zekere hoogte geldt dezelfde redenering ook voor intellectuele-eigendomsrechten.
Alternatief voor octrooien
Alternatief voor octrooien: “Open source”, dit is wel degelijk gebaseerd op intellectuele-eigendomsrechten. Open-source-mechanismen zijn populair in bepaalde sectoren, zoals software (zie GPL-licenties, enz.). Terwijl de algemene perceptie is dat dergelijke mechanismen worden gekenmerkt door het ontbreken van enige bescherming van de intellectuele eigendom, is het de moeite waard om op te merken dat een typische GPL-licentie (General Public) in feite gebaseerd is op IE-rechten, omdat het typisch een auteursrechtlicentie is die geldig blijft zolang aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, bijvoorbeeld de vrijheden die de licentiehouder ontvangt, moeten zijn doorgegeven aan volgende gebruikers, zelfs als de software wordt aangepast.